logo, Kalász Vivien fotográfus

HOGYAN VÁLASSZ FOTÓST

 

2017. május 05.

 

Személyes jó tanácsaim a leendő fotósod kiválasztásához...

(az apró betűs rész 5 pontban)

 

Mindegy, hogy mit szeretnél megörökíttetni, vélhetőleg azért fordulsz szakemberhez, mert

a lehető legjobbat szeretnéd kihozni az adott helyzetből és a körülményekből!

Keress körültekintően, ne sajnáld az időt a választásra. Ha előtte nem teszel meg mindent,

utólag már hiába fogod a fejed! Légy tudatos!

 

A továbbiakban adok pár tippet, hogy mire figyelj a választáskor!

 

1. OLCSÓT SZERETNÉL VAGY JÓT?

A neten böngészve biztosan észre vetted, hogy a fotósok milyen változó árakon és feltételekkel vállalnak megbízásokat. Azonban a "kiválót olcsón" verzió a legritkább esetben jellemző.

A digitális technika fejlődésével párhuzamosan rengetegen lettünk a piacon és sajnos akadnak szép számmal önjelölt "fotósok" is, akik árképzésükkel és amatőr "minőségű" munkáikkal nem csak a megrendelőnek okoznak csalódást, de egyúttal a színvonalas munkát végző, lelkiismeretes kollégának is ártanak. Kérdezz rá, hogy főállású vagy csak amatőr, esetleg lelkes hobbifotós a kiválasztott? Fizetéskiegészítésként dolgozik vagy ebből él? Ez már alapból sok mindent megmagyarázhat,  természetesen ezzel nem azt állítom, hogy aki nem hivatásos vagy nincs képesítése az nem dolgozik szépen! Járj utána!

 

2. MIÉRT KERÜL ENNYIBE?

A megrendelők többsége nem tudja és nem is gondolja végig, hogy az igényes munka közel sem csak a tényleges fotózást jelenti. Komoly időt és energiát fordítunk már az előkészületekre is, majd utóbb a képek kiválogatására, az utómunkára, a nyomtatásra vagy az albumok szerkesztésére, fali képek, hátterek, kiegészítők és egyebek készítésére. Vállalkozást működtetünk, költséges eszközökkel, szoftverekkel dolgozunk, adatokat tárolunk, archiválunk, stúdiót és tárhelyet bérlünk, honlapot készítünk/készíttetünk, üzemeltetünk stb. A fotográfus is egy szakma és aki hivatásszerűen fotóz, annak képtelenség ilyen költségek mellett nagyon olcsón dolgozni!

 

3. MI A FONTOS?

A szaktudás, a tapasztalat és a felszerelés igazán fontos dolgok, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a fotós személyiségét sem. Mindezek együttesen garantálják, hogy elégedett legyél az elkészült munkával. Az is elengedhetetlen, hogy tudd, Neked mire van szükséged, majd alaposan nézd meg, hogy kitől kérsz árajánlatot és végül kit bízol meg a munkával! Kérj több ajánlatot!

 

4. AZ ISMERŐSÖD ISMER EGY FOTÓST?

Kiindulásnak szuper, ha van aki tud Neked kipróbált fotóst ajánlani, hiszen ő már ismeri az illetőt és annak munkáját. Kérdezd meg azt is, hogy elégedett volt-e, és hogy elmenne-e még egyszer hozzá! A választásnál mégse az legyen az elsődleges szempont, hogy egy barát ajánlotta, vagy éppen egy ismerős ismerőse az illető, esetleg az hogy olcsó! Nézd meg, hogy hogyan dolgozik a fotós! Vannak-e referenciái és tetszenek-e a képei? Milyen a stílusa? Milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújt? Van-e szerződése, amely mindkét fél számára biztonságot ad? Vállal-e garanciát? Érdekli-e, hogy Te mit szeretnél vagy rád akarja erőltetni amit ő akar? Rugalmas és konstruktív? Hogyan és mivel/kivel dolgozik és még sorolhatnám.

 

5. A SZEMÉLYES KAPCSOLAT JELENTŐSÉGE

Győződj meg arról, hogy szimpatikus-e a fotós, akire rábízod majd magad!? Vedd fel vele a kapcsolatot és ismerd meg! Hogyan tudnál olyasvalakire őszintén mosolyogni, olyannak megnyílni és az instrukcióira figyelni, aki nem nyerte el a szimpátiádat? Nagyon nehezen, vagy inkább sehogyan. Így tehát az eredmény is kétséges.

 

Én minden fotózás előtt kötelezettségmentes személyes konzultációt tartok, amelynek alkalmával megismerkedhetünk kicsit egymással, megbeszéljük az igényeket, elképzeléseket és azt, hogy miként fog zajlani a fotózás. Így már nem ismeretlenül kell egy fényképezőgépnek kényszeredett mosolyt vágni, nem hozol magaddal egy nagy bőröndnyi ruhát tanácstalanságtól vezérelve, hanem tudatosan indulunk neki a közös alkotás örömének. Ha pedig valamiért mégsem lennénk egy hullámhosszon, akkor még mindig van lehetőséged rá, hogy tovább keress.

portré, arckép, objektív, fotó, fotózás, blog
portré, nő, fiatal, fekete-fehér

fotók: Kalász Vivien Photography, smink: Papp Katalin

portré, nő, fiatal, szépség, fekete-fehér

UGRÁS A FŐOLDALRA

© 2018 KALÁSZ VIVIEN PHOTOGRAPHY

Az oldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. A szöveget részben vagy egészben, illetve a képeket másolni, elektronikus vagy egyéb formában felhasználni

kizárólag az oldal tulajdonosának írásos beleegyezésével lehet.

 

e-mail: kapcsolat [kukac] kalaszvivien [pont] com ◦ Szakképzettség: Alkalmazott fotográfus 5421101 0000 00 00 ◦ Europass bizonyítvány száma: 779710

Kalász Vivien e.v., 52079577 ◦ Adószám: 68670029-1-42 ◦ NAIH-136967/2018

 

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: